UPV- Campus de Alcoi, 22/02/2016
Joaquim Bosch, portavoz de Jueces para la Democracia, abrirá la XXI Jornada de Sociolingüística de Alcoy
Por primera vez en los últimos años, la Jornada (4 y 5 de marzo) contará con representantes de la administración autonómica: Rubén Trenzano y Francesc Colomer
Desde 1992, la Jornada analiza el uso del valenciano y su problemática: los derechos de los hablantes, la lengua invisible, el binomio lengua-identidad …
El viernes 4 y el sábado 5 de marzo tendrá lugar la XXI edición de la Jornada de Sociolingüística de Alcoy, una cita ya ineludible que analiza la situación social del valenciano desde diferentes perspectivas. En esta ocasión, la Jornada reflexiona sobre la necesidad de que la política lingüística de las administraciones públicas sea transversal y al mismo tiempo un factor de cohesión de la sociedad y el territorio, imprescindible para la normalidad del conocimiento y el uso de la lengua.
El juez titular de Moncada, Joaquim Bosch (Cullera, 1965), abrirá la Jornada con la charla «El valenciano en el ámbito de la Justicia y la situación actual de los derechos lingüísticos». Bosch imparte regularmente conferencias sobre cuestiones como la violencia de género, los delitos contra el honor, el acoso laboral, las rupturas familiares, el alcance de los derechos sociales o las ejecuciones hipotecarias. Bosch es, además, portavoz de Jueces para la Democracia, la asociación que agrupa a los magistrados progresistas, y un jurista popular ya que colabora habitualmente con diversos medios de comunicación.
Ponentes de la XXI Jornada
En la XXI Jornada también intervendrán Miguel Ángel Pradilla, uno de los sociolingüistas actuales más prolíficos, que hablará de la búsqueda de la normalidad por parte de la comunidad lingüística del siglo XXI. Por otra parte, Mar Iglesias, periodista y profesora de la Universidad de Alicante; Adolf Beltran, ex jefe de sección de El País, ahora en eldiario.es, y Rafael Xambó, escritor, músico y sociólogo, debatirán juntos sobre las bases para la renovación del espacio comunicativo valenciano.
El programa se completa con la participación, por primera vez en los últimos años, de representantes de la administración autonómica. Rubén Trenzano, director general de Política Lingüística y Gestión del Multilingüismo, intervendrá el sábado 5 de marzo, a las 10.30 h, para explicar la «Nueva política lingüística de la Generalitat». Y Francesc Colomer cerrará la Jornada, a las 13.15 h, con la charla «El turismo como uno de los sectores clave en el multilingüismo».
Como es habitual, la Jornada también propone un interesante programa de actividades paralelas como la ruta del Cementerio de San Antonio Abad de Alcoy (considerada Itinerario Cultural por el Consejo de Europa) y una cena y café con Eugeni Alemany, filólogo de formación y reportero de los famosos programas de televisión «caiga quien caiga» y «Saca la lengua», en la televisión autonómica.
Inscripciones desde 10 euros
La XXI Jornada de Sociolingüística de Alcoy tiene un precio de 10 euros para estudiantes que se alojan en el Hostal Savoy (con la presentación del justificante de la reserva del hotel), 20 euros para el resto de alumnos y de 25 para el público en general. El precio incluye la matrícula, documentación, cena, espectáculo, almuerzo, visita cultural y certificado de asistencia. El plazo de inscripción está abierto hasta el 2 de marzo.
Celebrando más de 20 ediciones
La primera edición de la Jornada de Sociolingüística de Alcoy se remonta al año 1992 y, desde entonces, se ha celebrado (aunque no de manera consecutiva) hasta convertirse en una cita tradicional y un referente en el estudio de la situación social del valenciano.
Durante todos estos años, se ha debatido multitud de temas relacionados con el uso de la lengua: desde las políticas institucionales de apoyo (de alta o baja intensidad), hasta el papel de las asociaciones y los colectivos cívicos, el uso del valenciano en los tribunales, las notarías o en el ejército, la presencia del valenciano en un mundo digital y globalizado -Google incluye al catalán entre sus 40 lenguas principales-, la recuperación o no de la lengua propia en el ámbito familiar (escuelas, fiesta, comercio, iglesia …), la ausencia de medios de comunicación autonómicos, etc.
A lo largo de las numerosas ediciones, han participado reconocidos periodistas (Xelo Miralles, Rosa Solbes, Vicent Partal …) y prestigiosos expertos como los sociólogos Rafael L. Ninyoles y Salvador Cardús, los filólogos Toni Mollà y Vicent Pitarch, el escritor Amadeu Viana , los profesores Emili Boix y Vicent Soler, el comunicólogo Genís Roca … y entre los espectáculos que se han programado como cierre de las jornadas, destacan la proyección de documentales ( «Nosotros, los valencianos» elaborado por Barret Films) o la especial «Pot de Plom», de Xavi Castillo.
Sobre la organización
La Jornada de Sociolingüística, que tiene lugar en el campus de Alcoy de la UPV, está organizada por la Universidad Politécnica de Valencia, la Academia Valenciana de la Lengua, el Ayuntamiento de Alcoy, la Delegación de Alicante del Instituto de Estudios Catalanes, el Centro Ovidi Montllor y la Coordinadora de l’Alcoià y el Comtat pel Valencià, con la colaboración de las universidades públicas valencianas.
Joaquim Bosch, portaveu de Jutges per a la Democràcia, obrirà la XXI Jornada de Sociolingüística d’Alcoi
Per primera vegada en els últims anys, la Jornada (4 i 5 de març) comptarà amb representants de la administració autonòmica: Rubén Trenzano i Francesc Colomer
Des de 1992, la Jornada analitza l’ús del valencià i la seua problemàtica: els drets dels parlants, la llengua invisible, el binomi llengua-identitat…
El divendres 4 i el dissabte 5 de març tindrà lloc la XXI edició de la Jornada de Sociolingüística d’Alcoi, una cita ja ineludible que analitza la situació social del valencià des de diferents perspectives. En aquesta ocasió, la Jornada reflexiona sobre la necessitat que la política lingüística de les administracions públiques siga transversal i alhora un factor de cohesió de la societat i el territori, imprescindible per a la normalitat del coneixement i l’ús de la llengua.
El jutge titular de Montcada, Joaquim Bosch (Cullera, 1965), obrirà la Jornada amb la xarrada “El valencià en l´àmbit de la Justícia i la situació actual dels drets lingüístics”. Bosch imparteix regularment conferències sobre qüestions com ara la violència de gènere, els delictes contra l’honor, l’assetjament laboral, les ruptures familiars, l’abast dels drets socials o les execucions hipotecàries. Bosch és, a més, portaveu de Jutges per a la Democràcia, l’associació que agrupa els magistrats progressistes, i un jurista popular ja que col·labora habitualment amb diversos mitjans de comunicació.
Ponents de la XXI Jornada
En la XXI Jornada també intervindran Miquel Àngel Pradilla, un dels sociolingüistes actuals més prolífics, que parlarà de la recerca de la normalitat per part de la comunitat lingüística del segle XXI. D’altra banda, Mar Iglesias, periodista i professora de la Universitat d’Alacant; Adolf Beltran, excap de secció d’El País, ara en eldiario.es, i Rafael Xambó, escriptor, músic i sociòleg, debatran junts sobre les bases per a la renovació del espai comunicatiu valencià.
El programa es completa amb la participació, per primera vegada en els últims anys, de representants de l’administració autonòmica. Rubén Trenzano, director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, intervindrà el dissabte 5 de març, a les 10.30 h, per a explicar la “Nova política lingüística de la Generalitat Valenciana”. I Francesc Colomer tancarà la Jornada, a les 13.15 h, amb la xarrada “El turisme com un dels sectors clau en el multilingüisme”.
Com és habitual, la Jornada també proposa un interessant programa d’activitats paral·leles com ara la ruta del Cementeri de Sant Antoni Abat d’Alcoi (considerada Itinerari Cultural pel Consell d’Europa) i un sopar i café amb Eugeni Alemany, filòleg de formació i reporter dels famosos programes de televisió “Caiga quien caiga” i “Trau la llengua”, en la televisió autonòmica.
Inscripcions des de 10 euros
La XXI Jornada de Sociolingüística d’Alcoi té un preu de 10 euros per a estudiants que s’allotgen a l’Hostal Savoy (amb la presentació del justificant de la reserva de l’hotel), 20 euros per a la resta d’alumnes i de 25 per al públic en general. El preu inclou la matrícula, documentació, sopar, espectacle, dinar, visita cultural i certificat d’assistència. El termini d’inscripció està obert fins al 2 de març.
Celebrant més de 20 edicions
La primera edició de la Jornada de Sociolingüística d’Alcoi es remunta a l’any 1992 i, des de llavors, s’ha celebrat (encara que no de manera consecutiva) fins a convertir-se en una cita tradicional i un referent en l’estudi de la situació social del valencià.
Durant tots aquests anys, s’ha debatut multitud de temes relacionats amb l’ús de la llengua: des de les polítiques institucionals de suport (d’alta o baixa intensitat), fins al paper de les associacions i els col·lectius cívics, l’ús del valencià en els tribunals, les notaries o en l’exèrcit, la presència del valencià en un món digital i globalitzat –Google inclou al català entre els seus 40 llengües principals–, la recuperació o no de la llengua pròpia en l’àmbit familiar (escoles, festa, comerç, església…), l’absència de mitjans de comunicació autonòmics, etc.
Al llarg de les nombroses edicions, han participat reconeguts periodistes (Xelo Miralles, Rosa Solbes, Vicent Partal…) i prestigiosos experts com ara els sociòlegs Rafael L. Ninyoles i Salvador Cardús, els filòlegs Toni Mollà i Vicent Pitarch, l’escriptor Amadeu Viana, els professors Emili Boix i Vicent Soler, el comunicòleg Genís Roca… I entre els espectacles que s’han programat com a tancament de les jornades, destaquen la projecció de documentals (“Nosaltres, els valencians” elaborat per Barret Films) o l’especial “Pot de Plom», de Xavi Castillo.
Sobre l’organització
La Jornada de Sociolingüística, que té lloc al campus d’Alcoi de la UPV, està organitzada per la Universitat Politècnica de València, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, l’Ajuntament d’Alcoi, la Delegació d’Alacant de l’Institut d’Estudis Catalans, el Centre Ovidi Montllor i la Coordinadora de l’Alcoià i el Comtat pel Valencià, amb la col·laboració de les universitats públiques valencianes.
Joaquim Bosch, portaveu de Jutges per a la Democràcia, obrirà la XXI Jornada de Sociolingüística d’Alcoi
Per primera vegada en els últims anys, la Jornada (4 i 5 de març) comptarà amb representants de la administració autonòmica: Rubén Trenzano i Francesc Colomer
Des de 1992, la Jornada analitza l’ús del valencià i la seua problemàtica: els drets dels parlants, la llengua invisible, el binomi llengua-identitat…
El divendres 4 i el dissabte 5 de març tindrà lloc la XXI edició de la Jornada de Sociolingüística d’Alcoi, una cita ja ineludible que analitza la situació social del valencià des de diferents perspectives. En aquesta ocasió, la Jornada reflexiona sobre la necessitat que la política lingüística de les administracions públiques siga transversal i alhora un factor de cohesió de la societat i el territori, imprescindible per a la normalitat del coneixement i l’ús de la llengua.
El jutge titular de Montcada, Joaquim Bosch (Cullera, 1965), obrirà la Jornada amb la xarrada “El valencià en l´àmbit de la Justícia i la situació actual dels drets lingüístics”. Bosch imparteix regularment conferències sobre qüestions com ara la violència de gènere, els delictes contra l’honor, l’assetjament laboral, les ruptures familiars, l’abast dels drets socials o les execucions hipotecàries. Bosch és, a més, portaveu de Jutges per a la Democràcia, l’associació que agrupa els magistrats progressistes, i un jurista popular ja que col·labora habitualment amb diversos mitjans de comunicació.
Ponents de la XXI Jornada
En la XXI Jornada també intervindran Miquel Àngel Pradilla, un dels sociolingüistes actuals més prolífics, que parlarà de la recerca de la normalitat per part de la comunitat lingüística del segle XXI. D’altra banda, Mar Iglesias, periodista i professora de la Universitat d’Alacant; Adolf Beltran, excap de secció d’El País, ara en eldiario.es, i Rafael Xambó, escriptor, músic i sociòleg, debatran junts sobre les bases per a la renovació del espai comunicatiu valencià.
El programa es completa amb la participació, per primera vegada en els últims anys, de representants de l’administració autonòmica. Rubén Trenzano, director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, intervindrà el dissabte 5 de març, a les 10.30 h, per a explicar la “Nova política lingüística de la Generalitat Valenciana”. I Francesc Colomer tancarà la Jornada, a les 13.15 h, amb la xarrada “El turisme com un dels sectors clau en el multilingüisme”.
Com és habitual, la Jornada també proposa un interessant programa d’activitats paral·leles com ara la ruta del Cementeri de Sant Antoni Abat d’Alcoi (considerada Itinerari Cultural pel Consell d’Europa) i un sopar i café amb Eugeni Alemany, filòleg de formació i reporter dels famosos programes de televisió “Caiga quien caiga” i “Trau la llengua”, en la televisió autonòmica.
Inscripcions des de 10 euros
La XXI Jornada de Sociolingüística d’Alcoi té un preu de 10 euros per a estudiants que s’allotgen a l’Hostal Savoy (amb la presentació del justificant de la reserva de l’hotel), 20 euros per a la resta d’alumnes i de 25 per al públic en general. El preu inclou la matrícula, documentació, sopar, espectacle, dinar, visita cultural i certificat d’assistència. El termini d’inscripció està obert fins al 2 de març.
Celebrant més de 20 edicions
La primera edició de la Jornada de Sociolingüística d’Alcoi es remunta a l’any 1992 i, des de llavors, s’ha celebrat (encara que no de manera consecutiva) fins a convertir-se en una cita tradicional i un referent en l’estudi de la situació social del valencià.
Durant tots aquests anys, s’ha debatut multitud de temes relacionats amb l’ús de la llengua: des de les polítiques institucionals de suport (d’alta o baixa intensitat), fins al paper de les associacions i els col·lectius cívics, l’ús del valencià en els tribunals, les notaries o en l’exèrcit, la presència del valencià en un món digital i globalitzat –Google inclou al català entre els seus 40 llengües principals–, la recuperació o no de la llengua pròpia en l’àmbit familiar (escoles, festa, comerç, església…), l’absència de mitjans de comunicació autonòmics, etc.
Al llarg de les nombroses edicions, han participat reconeguts periodistes (Xelo Miralles, Rosa Solbes, Vicent Partal…) i prestigiosos experts com ara els sociòlegs Rafael L. Ninyoles i Salvador Cardús, els filòlegs Toni Mollà i Vicent Pitarch, l’escriptor Amadeu Viana, els professors Emili Boix i Vicent Soler, el comunicòleg Genís Roca… I entre els espectacles que s’han programat com a tancament de les jornades, destaquen la projecció de documentals (“Nosaltres, els valencians” elaborat per Barret Films) o l’especial “Pot de Plom», de Xavi Castillo.
Sobre l’organització
La Jornada de Sociolingüística, que té lloc al campus d’Alcoi de la UPV, està organitzada per la Universitat Politècnica de València, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, l’Ajuntament d’Alcoi, la Delegació d’Alacant de l’Institut d’Estudis Catalans, el Centre Ovidi Montllor i la Coordinadora de l’Alcoià i el Comtat pel Valencià, amb la col·laboració de les universitats públiques valencianes.